25 Ocak 2017 Çarşamba

Deadvlei

Deadvlei, Namibya'daki Namib-Naukluft Parkı içinde, Sossusvlei'ye yakın bir konumda beyaz kil düzlüğüdür. Dead Vlei diye yazılmış olan ismi, "ölü bataklık" anlamına gelir.

Fotoğraf: Katka Pruskova
İnternette hakkında yapılan aramalarda çoğunlukla adı Dead Valley (Ölüm Vadisi) ile karıştırılsa da, bu bölgenin adı Dead Vlei'dir, ve vlei vadi değil, bataklık anlamına gelir.

Fotoğraf: Michael Torggler

Deadvlei'nin, dünyadaki en yüksek çöl kumulları ile çevrili olduğu iddia edilmektedir. Big Daddy ya da Crazy Dune olarak adlandırılan kumulların yüksekliği 300 metre ile 400 metre arasında değişmektedir.

Fotoğraf: H.J. van Zyl
Deadvlei, yüksek yağışlarda taşan Tsauchab Nehri'nin getirdiği suların akasya ağaçlarının büyümesine izin verdiği havuzların oluştuğu zamanlarda şekillenmeye başladı. İklim değişiklikleri meydana gelince, kuraklığın etkisi ile, nehrin bölgeye erişimi durdu. Bu da bölgenin bugünkü halini almasını sağladı.

Fotoğraf: lu&na

Eskiden yemyeşil duran ağaçlar kısa bir süre içinde öldü, çünkü bölgeye artık su gelmiyordu. Sadece, sabah sisi ile beslenip yaşamını sürdürebilecek olan nara (Acanthosicyos horridus) ve Salsola (Salsola oppositifolia) gibi bitkiler hayatta kalabildi. Bölgede bugün görülebilen ağaçlar, günümüzden 600-700 yıl önce öldüğüne inanılan ağaçların iskeletleridir. Ağaçların siyah rengi, yoğun güneş ışınlarına maruz kalmalarıdır. Ağaç iskeletleri taşlaşmış olmasa da birbirinden ayrılamayacak kadar kurumuştur.

Kaynak: www.amusingplanet.com
Bölgeye ulaşım imkanı kısıtlı. Yakınlarında yerleşim birimi yok. Günübirlik turlar yapılabilecek bir noktada değil. En yakın yerleşim birimi 300 kilometreden uzak mesafede. Daha yakınlarda, turlar için bazı tesisler var.
Kaynak: www.amusingplanet.com
Bölgeye yakın bir konum olan Sesriem'de konaklama imkanı yapılacak bir tesis var. Burada konaklama yapılabilir. Ayrıca, Deadvlei bir milli park sınırı içinde kaldığı için bölgeye giriş için izin alınabileceği yer de burada.

Kaynak: www.amusingplanet.com
Sesriem'den bölgeye 65 kilometre yol gidilir. Bu yolun 5 kilometresi yumuşak kumlardan oluştuğu için arazi araçlarının kullanılması gerekir. Bir diğer seçenek de son 5 kilometreyi yaya olarak kat etmektir.

Kaynak: www.amusingplanet.com

0 yorum: