27 Ocak 2017 Cuma

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni, dünyadaki en büyük tuz göllerinden birisidir. 10.582 kilometrekara alan kaplamaktadır. Bolivya'nın güney batısındaki Poposi Eyaletinin Daniel Campos ilinde yer almaktadır. Deniz seviyesinden 3.656 metre yüksekliktedir.
Kaynak: www.boomsbeat.com

Salar de Uyuni, tarih öncesi birçok gölün dönüşümü sonucunda oluşmuş. Gölün alt kısımlarında su tabakası olsa da suyun üstünde kalın bir buz tabakası bulunmaktadır. Bu da, gölün üzerinde ağır araçların rahat bir şekilde hareket edebilmesine olanak tanımaktadır.

Kaynak: www.boomsbeat.com

Salar, büyük miktarda sodyum, potasyum, lityum ve magnezyum içerir. Bütün bu elementler, klorid formundadır.

Kaynak: www.boomsbeat.com

Salar, İspanyolca'da tuz düzlüğü anlamına gelmektedir. Uyuni, Aymaraca'da ağıl anlamına gelmektedir. Uyuni, ayrıca bölgeye yakın bir kentin de adıdır.

Kaynak: www.boomsbeat.com

Salar, neredeyse yaban hayatından yoksundur. Bölgede yetişen son canlılar, kaktüslerdir (Echinopsis atacamensis pasacana, Echinopsis tarijensis, vb.). Bu bitkiler, yılda yaklaşık 1 metre büyüyerek 12 metreye kadar yükselebilirler. Bölgede yetişen diğer türler, nezle tedavisi için kullanılan pilayalar, ve yakıt amacı ile kullanılan tholalardır. Bölgede ayrıca kinoa bitkileri ve polilepis çalıları yetişir.

Kaynak: www.boomsbeat.com

Her Kasım ayında, Salar, üç farklı türde flamingoya, Güney Amerika flamingosu, Şili flamingosu ve ender görülen James flamingosu. Bu kuşların, bölgedeki pembe yosunlardan dolayı pembe rengi aldığı düşünülür. Bölgede, horned coot, And kazı, And tilkisi ve And hillstarı da dahil olmak üzere 80'den fazla kuş türü yaşar.

Kaynak: www.boomsbeat.com

Salar de Uyuni'nin içinde, Uyuni şehrine 80 kilometre mesafede Incahuasi Adası yer alır. Ada, boyu 12 metreye varan kaktüslerle kaplıdır. Ada üzerinde tuzdan yapılmış bir otel de yer almaktadır. Otele, herhangi bir taşıtla erişmek mümkündür. Uyuni'den göle giderken yol kenarında bir tren mezarlığı görülür. Burada, 100 yaşından daha eski tren hurdaları görülebilir.

Fotoğraf: JohnMacDonald


Seyyahın Bölgeye Ulaşım Derecelendirmesi 
Seyyahın Bölgeyi Okuyuculara Tavsiyesi
Seyyahın Bölgeyi Ziyaret Etme İsteği Derecesi
Seyyahın Defteri'nin Bölge Derecelendirmesi

0 yorum: