24 Ocak 2017 Salı

Plitvice Gölleri Milli Parkı

Plitvice Gölleri Milli Parkı, Hırvatistan'da yer almaktadır. İlk olarak 1949 yılında doğal güzellikleri nedeni ile bölge koruma altına alınmıştır. Daha sonra, 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiş ve aynı yıl Milli park statüsü kazanmıştır.

Kaynak: travel49.com

Park, Hırvatistan ile Bosna Hersek sınırındadır. Parkın yakınlarından geçen ana yol Hırvatistan'ı Adriyatik'e bağlamaktadır. Bu anlamda, oldukça ulaşılabilir bir konumdadır.

Kaynak: www.croatiaweek.com

Göllerin çevresi özel olarak düzenlenmiş. Tabii, bu düzenlemenin neticesinde parka giriş için de bir ücret talebi oluşmuş. Parka giriş için yetişkin birey başına €24.00 gözden çıkarılmalıdır.

Kaynak: traveldigg.com

Bölgede, birbirine bağlı bir şekilde, irili ufaklı 16 göl bulunmaktadır. Bu gölleri oluşturan en önemli etken, yeraltı sularıdır. Bütün göller birbirine doğal setlerle ve travertenlerle bağlıdır.

Kaynak: www.boomsbeat.com

Göllerin adını ilk defa 1777 yılında Otočaclı bir rahip olan Dominik Vukasović'in yazdığı belgelerde görüyoruz. İsim, muhtemelen gölü oluşturan bir fenomenden gelmektedir. Yüzyıllar boyunca su, bölgedeki kireç taşını aşındırarak bu doğal yer şeklini meydana getirmiş.

Kaynak: www.ilovetraveling.org
Bölgede birçok şelale yer almaktadır. Bunların en büyükleri 78 metrelik Büyük Şelale (Veliki Slap) ve 25 metrelik Galovac Şelalesi'dir.

Bölge son derece zengin bir fauna ve floraya da ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede kurt, boz ayı, kartal, tilki, vahşi kedi gibi yabani hayvanlar görülebilmektedir. Ayrıca bölgede görülen 109 türden 1267 bitkiden 75'i endemiktir.

    0 yorum: