29 Ocak 2017 Pazar

Baykal Gölü

Dünyanın en derin gölü olan, aynı zamanda büyüklüğü ile göz kamaştıran, dünyadaki en etkileyici göllerden birisi olan Baykal Gölü, Rusya'da, Sibirya Bölgesi'nin güneyinde, Irkutsk Oblastı ile Buryatya arasında yer alır. Sibirya'nın Mavi Gözü olarak da adlandırılan bu devasa gölün yüzölçümü 31.722 kilometrekaredir. Uzunluğu 636, en geniş yeri 79,5 kilometredir. Gölün en derin noktası 1.642 metre, ortalama derinliği 744 metre, çevresi 2.100 kilometredir.

Kaynak: www.insightguides.com

Göl, 1996 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Kaynak: www.lifefoc.com

Gölün çevresi, Türklerin anavatanlarını oluşturmaktadır. Gölün adı, Saha Türkçesi'nde bolluk gibi anlamlara gelen baygal kelimesinden türemiştir. Gölün çevresi, Bayırkular'a ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca, bir Moğol kabilesi olan Baryatlar, göldeki Olhon Adası'nda dini törenler yaparlardı. Adada yapılan kazılarda Türkçe anıtlar keşfedilmiş.

Kaynak: www.lifefoc.com

Göl, dünyada oluşmuş en eski göllerden birisi olarak kabul edilmektedir. Dünyadaki tatlı su rezervinin %20'si Baykal'da yer almaktadır.

Kaynak: tr.pinterest.com

Baykal Gölü'nde, sadece burada ve Ladoga Gölü'nde yaşayan tatlı su fokları yaşamaktadır. Yapılan araştırmalara göre gölde 773 bitki, 210 tek hücreli ve 710 hayvan türü olmak üzere 1700 tür canlı yaşar. Bunların 1083'ü endemiktir.

Kaynak: www.lifefoc.com

Kış aylarında tamamen donan gölün yüzeyi o kadar kalın bir bu tabakası ile kaplanır ki, gölün üzerinden araçla geçmek mümkün olur.

Kaynak: www.56thparallel.com

Seyyahın Bölgeye Ulaşım Derecelendirmesi 
Seyyahın Bölgeyi Okuyuculara Tavsiyesi
Seyyahın Bölgeyi Ziyaret Etme İsteği Derecesi
Seyyahın Defteri'nin Bölge Derecelendirmesi

0 yorum: